Pagina's

maandag 25 februari 2019

Het Beddengoed van Tante Zoet - afwerking

Wat een raar idee dat het BOMbonnement nu afgelopen is, en dat er daarmee een einde is gekomen aan ál die maanden waarop wij alle breisters van nieuwe patroontjes voor Het Beddengoed voorzagen.. We zullen het missen!

Het patroon van de complete deken is vanaf nu in zijn geheel te koop:
  • via onze webshop: prijs is € 7,50.
  • je kunt ook een wolpakket kopen bij Jeanet van Blij dat ik Brei; als je het garen bij haar aanschaft krijg je het complete patroon er gratis bij! Prijs van een wolpakket is afhankelijk van het gekozen garen.
In het laatste deel van het patroon gaan we uitgebreid in op de afwerking van de deken. Als afsluiting geven we twee manieren aan waarop je je deken kunt afwerken.

We horen en zien trouwens nog heel veel breisters die nog volop bezig zijn met het enthousiast (en tja, soms iets minder enthousiast ;) ) breien van hun blokken. Soms wordt er geworsteld, dat is absoluut waar, want zeker niet alle patroontjes zijn even gemakkelijk. Dat maakt het breien van deze deken ook zo leuk: om jezelf nét iets verder uit te dagen dan dat je normaal zou doen. Toch?!

Zoals gezegd: de afwerking. De eerste manier waarop je je deken kunt afwerken is met een smalle gebreide rand. Zo blijft de deken helemaal gebreid. Je vind de uitgebreide beschrijving in dit laatste deel.


De tweede manier die we kozen is om Het Beddengoed een stoffen afwerkrand te geven. Dit deden we al eerder, met de Zeeuwse Deken, die kreeg een prachtige rand van schortenbont.
De stof die we dit keer kozen is niet willekeurig. We kozen namelijk heel bewust voor sits.


Sits een stofsoort is die decennia lang in de Zeeuwse streekdrachten werd gebruikt. Als je kijkt naar het modebeeld vanaf ca 1780 tot 1850 dan zijn sitsen stoffen, meegenomen uit 'de Oost', mateloos populair. Als je ook maar een beetje wilde laten zien dat je het goed had, en wat te besteden had, dan koos je voor sits als stof voor je kleding.


Omdat Het Beddengoed volledig bestaat uit gebreide motieven uit diezelfde Zeeuwse streekdrachten is dit natuurlijk een hartstikke leuke (en schitterende!) keuze!

De komende tijd gaan wij (Anja, Jeanet en Stefanie) volop verder met het zoeken naar, en ontrafelen van het breiwerk - en ja, soms met een uitstapje naar haakwerk - van onze Zeeuwse voormoeders. Én naar hun verhalen natuurlijk! Wil je op de hoogte blijven van onze speurtocht? Volg ons dan hier, op ons blog!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten