woensdag 7 november 2018

Babydekentje vô ’t guusje van Neeltje


Meer dan twee eeuwen Zeeuws breiwerk samengevat in een fantastische woondeken, dat is Het Beddengoed van Tante Zoet. Het Beddengoed bevat dertig ajourmotieven van avonddoekjes, haakmutsjes (gebreid!), kousen, labedissen en slaapmutsen uit de Zeeuwse streekdrachten. Als eerbetoon aan alle Zeeuwse vrouwen die dit prachtige breiwerk maakten of droegen hebben we elk blok de naam van de draagster of maakster gegeven. Dat maakt elk blok niet alleen uniek qua breiwerk, maar ook qua verhaal. Die verhalen zullen hier, op dit blog, met regelmaat voorbij komen.

Eén van de blokken die inmiddels het daglicht heeft gezien heet ‘Neeltje’. Neeltje was de maakster en draagster van een zgn ‘haakmuts’, een daagse muts die voornamelijk gedragen werden op de eilanden Tholen en St Philipsland. Het bijzondere aan Neeltjes haakmuts is dat zij het middengedeelte breide in een schitterend hartjesmotief.


Het verhaal van Neeltje zullen we een andere keer vertellen. Anja liet zich inspireren door het hartjesmotief en ontwierp er een prachtig babydekentje mee. Het dekentje kreeg de naam: ‘Vô ’t guusje van Neeltje’ (Voor het kindje van Neeltje) en is écht een plaatje geworden!


Het babydekentje is gebreid van 100% merino – warm en behaaglijk, super zacht en prima wasbaar -op nld 3.5 mm. Het formaat is 75 x 90 cm, daarom zeer geschikt voor de wagen, een wiegje of om een baby’tje zomaar heerlijk in te wikkelen. De deken heeft een brede rand in gerstekorrel rondom 'motief Neeltje'.


Natuurlijk is dit dekentje ook in eindeloos veel andere kleuren te breien. Bij aankoop van het garen in de (web-)winkel van Jeanet van Blij dat ik Brei krijg je dit unieke patroon gratis! Het losse patroon van dit dekentje is te koop in onze webshop!

Geen opmerkingen: