dinsdag 14 augustus 2018

Wanne

De vrouwen in streekdracht van weleer hadden geen kant-en klare patronen voor hun handwerk: elk avonddoekje werd ofwel nagemaakt, of uit het hoofd verzonnen. Dat zorgt ervoor dat we tijdens het vastleggen van de originele patronen tegen vaak zeer onverwachte en bijzondere ‘constructies’ aanlopen. De ontdekking dat veel handwerksters ook maar wat ‘aanrommelden’ levert ons veel hoofdbrekens en gepuzzel op bij het op maken van kloppende patronen.. en vraagt zéker meer tijd dan ooit gedacht!

Zo heeft het bijvoorbeeld héél erg lang geduurd met Wanne…
We vertelden jullie al eerder hoe vreselijk lastig en ingewikkeld het bleek om het avonddoekje, wat we Wanne doopten, om te zetten in een correct patroon zonder dodden, bobbels of andere vervelende struikelblokken... Bovendien wilden we graag een versie maken die een flínk maatje groter is dan het kleine, originele witte doekje.




[Doek Wanne, gehaakt door Liesanne van Amstel met garen van Borgo di Pazzi Jeans]

Maar we hebben goed nieuws voor iedereen die al weken, wát.. máánden zit te smachten om dit patroon.. HET PATROON IS KLAAR EN AF!

We zijn super trots! Niet alleen op Liesanne en Ans, de dames die maandenlang bezig waren om de geheimen van dit patroon te ontrafelen. Maar ook op Anja's man Martin, onze steun en toeverlaat, die de uiteindelijke versie als e-book in onze webshop plaatste. Mag ook wel eens gezegd worden, toch?! Want ook dát is niet in één avond gedaan!




[Doek Wanne, gehaakt door Ans Baart met Scheepjes Secret Garden]

Natuurlijk kun je ook een compleet haakpakket van Doek Wanne te bestellen bij Jeanet van Blij dat ik Brei. Dan krijg je dit unieke patroon, in de vorm van een e-book van 20 pagina's, er gratis bij!
(Er zijn twee versies te koop: Doek Wanne in Amore Jeans en Doek Wanne in Secret Garden, zie de voorbeelden op de foto's.)




Maar.. hoe zit het nou met de naam ‘Wanne’? Daar krijgen wij regelmatig vragen over. Wanne is een afkorting van Jewanne, en Jewanne is weer de ‘verzeeuwste’ uitspraak van Johanna. (Zo werd de mannelijke vorm van Johannes: Jewannes, oftewel afgekort Wannes.)

De moeder van de naamgeefster van ons project, tante Zoet, heette Jewanne. Het leek ons dan ook zeer toepasselijk om deze prachtige grote omslagdoek naar haar te vernoemen




[Reproductie Avonddoekje Wanne, gehaakt door Ans Baart]

Op dit moment zijn wij bezig om ook het patroon van het originele avonddoekje Wanne, dat de basis vormde voor de grote omslagdoek, op papier vast te leggen. Wederom een zeer tijdrovende klus, het zal jullie niet verbazen. We verwachten dit patroon omstreeks eind oktober in de webshop te kunnen aanbieden.


3 opmerkingen:

De Breimeisjes zei

Prachtig! Mooie kleuren hebben jullie gekozen!
Groetjes,
Akkelien

arga zei

Ik ben vreselijk nieuwsgierig en heb het e-boek gedownload.
Ik wil jullie allemaal feliciteren met het resultaat.
Wat een werk om Wanne te maken en het dan ook nog op papier te zetten om het duidelijk over te brengen. En dat lijkt me heel goed geslaagd. En omdat jullie voldoende volgers hebben die de moeilijkheidsgraad aankunnen, zullen er veel Wannes gehaakt worden.
Ik hoop dat jullie veel foto's zullen krijgen om het resultaat van alle inspanning te zien.
Dank je wel!

Truus zei

Wauw!
Wannes is wel prachtig en jullie hebben eer van je werk!!!
Leuk om nu te weten waar 'Wannes' vandaan komt.
Prachtige foto's weer bij dit stuk--Stefanie gemaakt?
Succes met jullie werk.
groetjes,Truus uit Drenthe