dinsdag 31 juli 2018

Het Beddengoed van Tante Zoet naar Westkapelle!


Zoetje, het is een naam die niet alleen in Domburg voorkwam, maar ook in buurdorp Westkapelle zijn er nog altijd vrouwen die Zoet, of Zoete heten. Helaas is het ook een naam die op uitsterven staat, maar.. als een naam als Lieve ineens weer populair kan worden, waarom de naam Zoetje dan niet? Misschien zorgt het succes van de BOM wel voor een ommekeer, dat zou leuk zijn!

Maar om terug te komen op Het Beddengoed.

Woensdag 8 augustus zijn Stefanie en Jeanet van 11.00 tot 17.00 met de prachtige deken van tante Zoet aanwezig in het dijkdorp Westkapelle op Walcheren. Ook hebben we kant en klare pakketten van de deken bij ons, en kun je ter plaatse inschrijven en betalen om mee te doen met het BOMbonnement dat eind september begint.

En.. ben je fan van avonddoekjes of hun moderne varianten? Ook deze hebben we bij ons om te bewonderen, en ook deze patronen kunnen die dag aangeschaft worden!
Er is die dag in Westkapelle écht van alles te doen, zoals: Sjeesjesrijden, paardentram, een oldtimer rit, optreden van een shantykoor, verkoop van klederdracht, presentatie van de Heiploeg, de vuurtorens en molen zijn open en er is een ouwe-sannie- en kleedjesmarkt.


Bij het Polderhuis vindt je een aantal verkoopkramen en stands, en in één daarvan zijn wij aanwezig mét natuurlijk.. de deken en avonddoekjes!

Wat nemen we mee.
Op woensdag 8 augustus presenteren we een nieuwe uitvoering van Het Beddengoed van Tante Zoet. Deze uitvoering, gebreid in zacht-blauwe Softfun van Scheepjes, heeft een schitterende afwerking gekregen. De rand is namelijk niet gebreid, maar afgewerkt met een sitsen rand.


Wat is sits, vraag je je wellicht af, en waarom is er voor deze stofsoort gekozen?
Sits is een geglansde katoen die al vanaf de 17e eeuw vanuit Oost-Indië naar Europa werd vervoerd. Het was een ongelofelijk gewilde en dure stof, en iedereen die met de mode mee wilde doen én wilde laten zien hoe rijk hij was, maakte kledingstukken van sits. Misschien herken je de naam sits nog wel in chintz, waarvan nog tot halverwege de twintigste eeuw gordijnen en beddenspreien gemaakt werden. De oorspronkelijke sitsen waren kleurrijk en gebloemd en het was geen wonder dat de stof zo populair werd.

Wij kozen voor een afwerkrand van sits omdat veel kledingstukken uit de Zeeuwse streekdrachten in het verleden van sits zijn gemaakt. In de periode circa 1750 tot circa 1850 waren bijvoorbeeld de jakken, mouwen, beukjes en de binnenkant van de schelphoeden van de boerinnen van sits, maar ook de hemdrokken van de mannen bestonden uit schitterende kleurrijke gebloemde sitsen. Omdat veel van de motieven die in Het Beddengoed verwerkt zijn al héél lang door vrouwen in streekdracht gebreid werden past deze stofkeuze perfect bij de deken.


We hopen veel belangstellenden te mogen ontmoeten op 8 augustus in Westkapelle! En.. wil je graag de aankoop van een pakket (jaja, september komt al snel dichterbij!!) combineren met een super gezellige dag in het Zeeuwse Westkapelle? Dan graag tot 8 augustus!

6 opmerkingen:

Happy Earl Grey by Elly Embregts zei

Ik ga het direct in mijn agenda zetten. Leuk!

Yolanda zei

oeff, dit is ook een mooie afwerking, heel toepasselijk... ik maak ook quilts. Dan heb je ook minder bolletjes nodig om de deken te maken.
Ziet er heel verleidelijk uit...

Anoniem zei

Staan jullie de 2e helft van augustus nog in andere plaatsen in Zeeland? Dit in verband met onze vakantie in Veere.

Zeeuwse visserstruien zei

Na de markt in Westkapelle op 8 augustus zijn de deken en de avonddoekjes te bewonderen in de breiwinkel van Jeanet in Arnemuiden. Ivm vakantie zijn wij niet op andere markten in die periode.

Anoniem zei

Oké, bedankt. We gaan zeker naar Arnemuiden
Groeten,
Mirjam

Lenie zei

Wat een mooie afwerking van de blauwe deken. Heb er veel zin in om van start te gaan met breien.