donderdag 10 september 2020

Nazomer en een vreemd begin

Zooo… daar zijn we weer! Na een welverdiende zomer zijn we inmiddels in september aanbeland, tijd om weer aan de slag te gaan met ‘Tante Zoet’ en ‘de Zeeuwse visserstruien’. Hopelijk heeft iedereen een gezonde, fijne en creatieve zomer gehad; aan het weer heeft het zeker niet gelegen!

Normaliter is deze periode de tijd waar wij, Anja, Stefanie en Jeanet, gaan brainstormen voor het komende seizoen: welke leuke handwerkactiviteiten willen wij gaan organiseren, bij welke markten en beurzen willen we ons aansluiten, en wat gaan we nog meer voor leuke dingen bedenken om in contact te komen met onze lezers en breiers…

Helaas is het corona-virus nog steeds onder ons, en we vrezen dat dit nog lange tijd zo zal blijven. We hadden er dus eigenlijk niet eens zo heel veel tijd voor nodig om te beslissen dat wij in ieder geval tot de zomer van 2021 geen lezingen en presentaties gaan houden, niet op markten en beurzen gaan staan en geen handwerkdagen gaan organiseren. Heel erg jammer natuurlijk, maar de gezondheid van een ieder staat bovenaan!

Dit betekent natuurlijk niet, dat we níks meer gaan doen. Wij blijven doorgaan met onze zoektocht naar brei- en haakwerk uit de Zeeuwse streekdrachten en visserstruien, en wij blijven onderzoek doen naar de achtergronden en oorsprong van de gebreide en gehaakte kledingstukken die we ontdekken. We gaan door met het ontwikkelen van patronen van deze stukken en we proberen zoveel mogelijk digitaal in contact te komen met de mensen die ons verder kunnen helpen met achtergrondinformatie en interessante verhalen.

Het zal allemaal wat anders gaan dan we gewend zijn. We zullen ons nog meer moeten verdiepen in de digitale mogelijkheden om in gesprek te gaan met mensen. Geen bezoeken meer bij mensen thuis, en oh.. wat zullen we dat missen! Want juist tijdens die gesprekken in de thuissituatie komen vaak de meest mooie juweeltjes en verhalen boven water!

Omdat we niet meer actief op pad gaan doen we hierbij meteen een eerste digitale OPROEP: wil iedereen die oude foto’s bezit van familie in Zeeuwse dracht deze eens nauwlettend doorkijken? Wij zoeken namelijk vrouwen die gebreid goed dragen, zoals gebreide jakken en werkvestjes. Vaak werden deze gedragen tijdens de dagelijkse werkzaamheden thuis of op het land. We zien ze zelden of nooit op foto, want voor de foto verkleedden vrouwen zich graag op z’n prontst. Dus: wie helpt mee zoeken? Er moeten toch ergens afbeeldingen zijn van vrouwen die dit aan hebben?

Alvast bedankt voor jullie hulp!!!

Als voorbeeld deze foto, van die we van internet plukten. Helaas is ons de fotograaf en bron onbekend, anders hadden we die hier graag vermeld.

We zullen regelmatig van ons laten horen, al is dat misschien wat minder frequent dan jullie van ons gewend zijn. Hou onze blogs en de Facebookgroep in de gaten voor de voortgang van ons project, verhalen en nieuwtjes.

Geen opmerkingen: