donderdag 30 december 2021

Pronte Wuuven, ofwel het verhaal van het ‘gebreide hemdrok’

Wie ons al een tijdje volgt, weet dat we ons al een paar jaar met veel enthousiasme op gebreide en gehaakte kledingstukken storten. Deze zoektochten hebben al veel opgeleverd, maar zo af en toe doen we ontdekkingen waar we héél erg blij van worden. Sommige van die momenten staan nog precies in ons geheugen gegrift. Bijvoorbeeld het moment dat we erachter kwamen waarom er gebreide jakken uit de Walcherse dracht bestonden. Het was tijdens de presentatie in het oude stadhuis van Arnemuiden dat Jo haar hand opstak en zei: “Ik weet waarom dat is!” Kijk, dat zijn de gouden momenten!

Op 1e kerstdag 2021 zond Omroep Zeeland de documentaire Pronte Wuuven uit. Hierin leggen programmamaaksters Margot Schotel en Rebecca van Wittene de verhalen vast van vier Arnemuidse boerinnen. Deze vrouwen worden met de camera gevolgd in hun dagelijkse bestaan en dit levert prachtige en ontroerende beelden op. Wijzelf kijken vooral ook naar de kleding van Jaan, Ma Leu, Janna en Pie, zoals de netjes ofwel avonddoekjes die ze dragen. Het bloed kruipt, nietwaar!


Bij het zien van de trailer krijg we een opgewonden appje van Jeanet: “Meiden, zien jullie dat Janna een gebreid hemdrok aan heeft???!!! We proberen van de bijgevoegde foto iets van zwart breiwerk te ontdekken.. “Hoe zie je dat dan?” Jeanet legt uit dat ze het aan het gebreide randje van de mouwen kan zien. Wij pakken de loep erbij en ondertussen slaan onze breinen meteen op tilt!

Als.. ja, áls Janna werkelijk een gebeid hemdrok aan heeft, dan is dat is een unicum, wat een gewéldige ontdekking! We moeten meteen weer aan die gebreide jakken denken, en de vragen buitelen door ons hoofd.

De volgende vraag die rijst is of Jeanet Janna goed kent. In Arnemuiden klopt je niet zomaar even bij iemand aan, er moet wel een ‘ingang’ zijn. Gelukkig, Janna was een buurvrouw van Nel, Jeanets moeder, dus die ingang zou geen probleem hoeven zijn. Zowel Nel als haar zuster hebben contact met Janna, dus wie weet hoe snel Jeanet een bezoekje aan Janna kan brengen om naar het gebreide hemdrok te vragen. Wat geweldig allemaal, we lopen over van enthousiasme en zitten te stuiteren achter onze smartphones!

Jeanet neemt meteen contact op met haar moeder. Iets met koe en hoorns.. Even later komt er een berichtje terug. Jeanet: “Oh meiden, nu wordt het hilarisch!” We zitten wat verbaasd en beduusd te wachten… hoezo hilarisch? Wat doet er op? Jeanet vertelt proestend dat Janna geen gebreid hemdrok draagt, maar een gewoon zwart gebreid vestje. En dat we helaas dus geen oud gebreid hemrok ‘vinden’... Om eerlijk te zijn valt dat nieuws toch even flink tegen.

Maar het wordt nog gekker. Want raadt eens wie dat zwarte vestje vorig jaar voor Janna gebreid heeft? De moeder van Jeanet zelf! Met wol uit Jeanets eigen winkel! Janna wilde graag wat eenvoudigs om te dragen voor de zondag en als ze weg moet. Of Jeanets moeder niet iets kon breien. Natuurlijk kon Nel dan. Overbodig om te zeggen dat er geen patroon van is, Nel verzon het vestje gewoon uit haar hoofd.

Nou, deze ‘ontdekking’ zullen we zeker óók zeker nooit vergeten!

2 opmerkingen:

Truus zei

Dank voor dit hilarische verhaal!!!😄
Maar wel jammer dat je nu geen steek bent opgeschoten!
Wie weet wat voor reacties er nog volgen.
Goed uiteinde en voorspoedig 2022 voor jullie.
groetjes, Truus uit Drenthe

Thalma Wolthuis zei

Inderdaad een prachtig verhaal en qiw qwwt qat wr nog boven komt drijven