vrijdag 1 maart 2019

Pieternella: over namen & vernoemen


Generaties lang was het traditie om kinderen te vernoemen naar hun grootouders en overige familieleden, zoals ooms en tantes. Niet alleen in Zeeland vinden we dit terug, ook in de overige delen van Nederland golden er op dat gebied vaste ‘regels’. Het was heel simpel: je noemde je baby volgens een vaste volgorde naar beider ouders en naaste familieleden. Dit systeem had wel een voordeel; er hoefde ieder geval niet eindeloos gedubd te worden over een favoriete jongens- of meisjesnaam.

Tijdens onze zoektocht naar verhalen over de vrouwen, waarvan we breiwerk in Het Beddengoed hebben opgenomen, komen we het fenomeen van ‘vernoemen’ bijna altijd tegen. Om beter inzicht te krijgen in de levensverhalen proberen we altijd een stukje van de stamboom uit te pluizen. Dit doen we via de website Zeeuwen Gezocht. Het zal jullie niet verbazen dat er binnen families steeds min of meer dezelfde namen rouleren. De regels van het vernoemen maakte het leven indertijd misschien wel simpeler, maar van enige verrassingen is zelden sprake. Als je bovendien bedenkt dat de meeste mensen met dorpsgenoten trouwden kun je al snel de conclusie trekken dat er een in één dorp heel veel dezelfde voor- en achternamen voorkwamen.

Foto familie de Korte uit Meliskerke en Nieuwe Pekela: 
vader Kees, moeder Adriana en hun negen dochters.

Het vernoemen verliep in grote delen van Zeeland volgens een vast patroon (uitzonderingen natuurlijk daargelaten):

De 1e zoon kreeg de voornaam van de grootvader van vaders kant, gevolgd door de voornaam van de grootvader van moeders kant.
De 2e zoon kreeg de voornaam van de grootvader van moeders kant, gevolgd door de voornaam van de grootvader van vaders kant.
De 1e dochter kreeg de voornaam van de grootmoeder van moeders kant, gevolgd door de voornaam van de grootmoeder van vaders kant.
De 2e dochter kreeg de voornaam van de grootmoeder van vaders kant, gevolgd door de voornaam van de grootmoeder van moeders kant.

De daarop volgende kinderen werden volgens hetzelfde systeem vernoemd naar de broers en zusters van beide ouders. Dit uiteráárd afhankelijk van de hoeveelheid zonen en dochters binnen een gezin.


Er was één uitzondering: de namen van overleden kinderen, of boers of zussen van de ouders kregen voorrang. Als er een kindje was overleden (en daar kregen de meeste gezinnen indertijd mee te maken) dan kreeg het eerstvolgende kind van hetzelfde geslacht dezelfde namen als het kindje dat was overleden. Iets, dat wij ons nu heel moeilijk kunnen voorstellen, maar het was lang een ongeschreven wet.


Doordat er volgens vaste regel vernoemd werd liepen er binnen dorpen veel mensen met dezelfde namen rond. Dit maakte het dorpsleven er niet altijd eenvoudiger op, en onze zoektochten vandaag de dag ook niet. Als er bijvoorbeeld vier vrouwen waren met de de naam Elisabeth Provoost (allemaal vernoemd naar dezelfde grootmoeder, en allemaal voor het gemak Bette Provoost genoemd, want niemand gebruikte zijn gehele voornaam) dan ontstonden er in het dagelijks leven al snel bijnamen. 


Bijnamen worden niet of nauwelijks uitgesproken in het bijzijn van degene over wie het gaat. Dat is vaak niet voor niets, want bijnamen belichten vaak de wat minder flatteuze kanten van iemand. Wat ook gebeurde is dat mensen werden genoemd naar hun respectievelijke moeder, grootmoeder of overgrootmoeder. Je was dan bijvoorbeeld: Bette van Joane van Koosje Klitte. Of Piet van Keesje van Boordje Fret. En.. bijnamen vind je natuurlijk ook niet terug in officiële akten, wat ons speurwerk er ook niet altijd makkelijk op maakt.

Jongensnamen
Meisjesnamen
1. Jan
1. Johanna
2. Cornelis
2. Emma
3. Sem
3. Anna
4. Lucas
4. Eva
5. Finn
5. Sophie
6. Johannes
6. Fenna
7. Levi
7. Maria
8. Milan
8. Adriana
9. Marinus
9. Liv
10. Noah
10. Evi

Kijken we naar de namen top 10 in Zeeland van vorig jaar dan zien we dat van alle traditionele Zeeuwse meisjesnamen Johanna, Anna, Maria en Adriana nog steeds terug te vinden zijn. Bij de jongens wordt er ook nog steeds vernoemd: ook Jan, Cornelis, Johannes en Marinus staan in de top 10 van Zeeland.


Zoals jullie misschien weten komen Anja, Jeanet en Stefanie alle drie van het eiland Walcheren. Het breiwerk wat we in ons bezit hebben, krijgen en mogen lenen, komt dan ook bijna altijd van vrouwen uit onze directe omgeving. En dan zorgen die veelvuldig en vaak voorkomende voornamen best wel eens voor een vrolijke noot!

Een van de eerste avonddoekjes die Anja uitpluist en namaakt noemt ze Pieternella. Naar zowel de grootmoeder van Jeanet als de oma van Stefanie. In 2018 lijkt de naam Pieternella langzaam uit te sterven. Bij veel oude meisjesnamen kun je met een beetje fantasie nog wel een aardige moderne variant bedenken, maar bij Pieternella wordt dat wat lastig. Vroeger werden bijna alle Pieternella’s in het dagelijks leven ‘Pietje’ genoemd. Met die naam voor een meisje hoef je vandaag de dag écht niet meer aan te komen!

Avonddoekje PIETERNELLA

Als wij op een dag een leuk avonddoekje in onze handen krijgen informeren we naar de voornaam van de desbetreffende draagster: Pieternella. Oké, dat is niet handig, want die hebben we al. We besluiten daarom om de tweede voornaam te gebruiken voor het patroon. Maar, er komt nog meer breiwerk op ons pad. En jullie raden het vast al: ook dít breiwerk is van verschillende Pieternella’s geweest. Als er nú nieuw breiwerk op ons pad komt gaan we al bij voorbaat lachen: géén Pieternella.. alsjeblieft!!

Vandaag presenteren we onze 'nieuwste' Pieternella: Omslagdoek Pieternella


Omslagdoek Pieternella is een vergrootte variant van Avonddoekje Pieternella.


Het was best een uitdaging om het kleine avonddoekje om te toveren tot een schitterende royale omslagdoek, maar met hulp van Riet Andreas en Ans Baart is het weer gelukt!


Omslagdoek Pieternella is gebreid van mooi zacht garen van Lang Yarn op naalden 5.5. Deze Pieternella is een heerlijke lichte omslagdoek die uitermate geschikt is voor de deze tijd van het jaar!

Koop je de wol bij Jeanet in Arnemuiden? Dan krijg je het patroon van Omslagdoek Pieternella of Avonddoekje Pieternella er gratis bij.

Wil je alleen de losse patronen aanschaffen? Dat kan HIER VOOR DE OMSLAGDOEK en HIER VOOR HET AVONDDOEKJE!

13 opmerkingen:

Happy Earl Grey zei

Wat een leuk stuk over het vernoemen, in de stambomen van mijn ouders staan dan ook allemaal dezelfde namen. Groetjes

baukje zei

Met plezier gelezen en ja ik ben ook vernoemd naar de moeder van mijn moeder, mijn broer naar vaders vader....toen was dat inderdaad vanzelfsprekend

I.van Kaam zei

Wat een leuk stuk over de namen en de verwarringen. In Volendam is het nog een dingetje hoor. En dan niet alleen maar de voornamen maar zeker ook de achternamen :-D

riannesbreiwerk.blogspot.nl zei

Ook hier in Brabant werden kinderen op deze manier vernoemd. Alleen was mijn oma van vaders kant gestorven dus die ging voor op de oma van moederskant. Ik ben het 2de meisje dus vernoemd naar moederskant oma. Dat is hier dus nog niet zolang geleden dat dat nog wel gebeurde ik ben 54 dus.

nelleke zei

wat een leuk stukje over de namen. Ik heet ook Pieternella en woon al heel lang in Duitsland. Hier vinden ze het maar gek dat ik zo heet maar Nelleke geroepen wordt.
Ik wil eigenlijk wel heel graag die Pieternelladoek maken maar opsturen naar Duitsland is zo duur. Ik kom in mei naar Zoutelande waar vind ik jullie?
Ook alle berichtjes van de groep lees ik met veel plezier.
Groetjes en ga zo voort

ans zei

Jeanet kun je vinden in Arnemuiden: atelier Jaffari , op de markt ! En dat is niet al te ver van Zoutelande vandaan ;-)

Unknown zei

En zo heet ik dus Pieternella, naar mijn moeders moeder, die inderdaad Pietje werd genoemd. Ik kreeg wel een eigen roepnaam 🙂

Jeannette zei

Gewéldig leuk om te lezen, stukje geschiedenis van de streek is het bewaren waard

Unknown zei

Leuk stuk. Ook mijn man en ik hebben onze kinderen vernoemd: dochter Neeltje (oma heet Nelleke naar Petronella, Neeltje is officieel van CorneLia dus het klopt niet helemaal) en zoon Klaas (naar opa Nicolaas). Het scheelt inderdaad heel veel tijd bij het kiezen😄. En met al jullie mooie breiwerken ga ik toch naast het haken ook breien leren! Ik hoop jullie weer te ontmoeten in april op de Knit en knot beurs in Tilburg!

Truus zei

Leuk al deze namen en ja ook in Groningen werd dit gedaan en er zijn heel wat Egbert's en Catharina's in de familie te vinden.
Ook wij hebben nog eind 70 en begin 80 onze kinderen vernoemd naar de ouders/grootouders van mijn man zodat er een stamhouder was. Ook onze dochter is vernoemd naar beide grootmoeders.
Grappig dat de namen -Maria en Adriana- in Zeeland veel voorkomen. Het waren de namen van mijn schoonmoeder die uit Leiden kwam.
Veel succes met jullie zoektocht
groetjes, Truus uit Drenthe

Zeeuwse visserstruien zei

Wat een leuke en interessante reacties allemaal! Dank jullie wel!!

De Breimeisjes zei

Heel leuk en interessant om te lezen. Onze zoon, hij wordt morgen 19, is ook vernoemd, en hij heet Piet. :-)
Groetjes,
Akkelien

Anoniem zei

In de tijd, dat wij in Arnemuiden woonden heb ik vele bijnamen voorbij horen
komen en het heeft lang geduurd tot ik een beetje wist wie nou eigenlijk wie was.
De gekste namen hoorde je soms, ik moest er af en toe wel om lachen.
Zelf geboren op Kapelle werd ik ook vernoemd naar mijn opoe Betje, en ook daar
had je vroeger wel bijnamen.
Met veel plezier lees ik de verhalen bij tante Zoet
Gr. Betsy