maandag 8 april 2019

Verhuizing en een nieuwtje


Het was even wat stil hier, op ons blog. We hebben een digitale verhuizing achter de rug die  - achter de schermen - de nodige tijd kostte. Met behulp van webmaster Simon is alles uiteindelijk goed verlopen, en konden we website en webshop gelukkig snel weer ‘uitpakken’ en ‘openen’!


Neem voorál weer eens een kijkje in onze webshop, waarin we regelmatig nieuwe patronen plaatsen. Zo staan er natuurlijk de patronen in van de avonddoekjes Martina, Pieternella en Wanne.


En die van hun ‘grote zussen’, de moderne omslagdoeken die we hiervan gemaakt hebben.




Natuurlijk vindt je er ook de patronen van de Zeeuwse Deken en Het Beddengoed van Tante Zoet.


Maar ook patronen van Zeeuwse visserstruien zijn er te koop: visserstruien uit Arnemuiden, Yerseke, Vlissingen, Breskens of Philippine.


Onlangs hebben we de patronen van de damestruien Machelina, Tannetje en Dingena toegevoegd. Anja heeft Tannetje en Machelina ontworpen met motiefjes van het Zeeuwse schortenbont als uitgangspunt. Dingena is geïnspireerd op de Zeeuwse visserstruien.
En.. leuk dat ze zijn!!


Anja ontwerpt nog méér patronen. Deze patronen zijn geen directe replica’s van originele stukken, maar altijd geïnspireerd op motiefjes en patronen van al dat mooie Zeeuwse breiwerk. Deze patronen zijn bijvoorbeeld de Sjaals Diezig, Dansen aan Zee en Zeeuwse Kust.


Ook staat er nog het nodige aan ‘klein spul’ in de webshop - zoals sokken en polswarmers - en de babydeken. Altijd leuk om te maken en cadeau te geven.


En.. mochten jullie je afvragen, of we verder nog iets doen?

De afgelopen periode zijn wij werkelijk overspoeld met tasjes, zakjes en doosjes vol Zeeuwse brei-en haakwerk! Ohh, als kinderen in een snoepwinkel, zó blij zijn wij hier mee! Moesten we het bij het onderzoek naar de Zeeuwse visserstruien hebben van schaarse foto’s uit sigarenkistjes en schoenendozen bij de mensen thuis; bij het onderzoek naar breiwerk uit de streekdrachten doen grote hoeveelheden tasjes, zakjes en dozen onze harten sneller kloppen!

Al dat vele handwerk, wat vaak via-via onze kant op komt, proberen we zo goed mogelijk te documenteren en fotograferen. Maar vooral ook proberen we de bijbehorende verhalen te noteren. Een doekje of paar labedissen kan nóg zo mooi zijn, maar zonder verhaal heeft het weinig ziel. Nadat wij alles zoveel mogelijk hebben vastgelegd gaan al de tasjes, zakjes en doosjes weer terug naar de eigenaren. Soms mogen we ook spullen houden. Die nemen we op in de collectie van onze stichting, met dank.

Eén ander tipje van de sluier willen we ook alvast oplichten. Achter dezelfde schermen wordt er al weer een tijdje heel hard gewerkt aan het patroon van een nieuw, gehaakt avonddoekje… !


Nog even geduld. We haken ‘de bleinen op onze viengers’. Maar.. mooi dat het wordt ;)

2 opmerkingen:

Truus zei

Heb grote bewondering voor jullie werk en het uitwerken /bedenken van de patronen.
Heel veel succes!
groetjes, Truus uit Drenthe

Corina zei

Wow wat prachtig allemaal, en wat gaan jullie mooi om met het Zeeuwse erfgoed!