zondag 28 april 2019

Terugblik lessencyclus jeugd en streekdracht



Tussen alle bedrijven door zijn wij, Anja en Stefanie, inmiddels vier keer naar het Goese Lyceum afgereisd om mee te helpen met de lessen ‘Zeeuws handwerk versus de Zeeuwse jeugd’.
Op 17 april hebben de trotse leerlingen van klas 1Ba hun werkstukken gepresenteerd in het Gasthuis te Goes. Er volgen nog twee exposities: in de Zeeuwse Bibliotheek in Middelburg en het Stadskantoor in Goes.


Het begon allemaal met een mailtje van Eva Martens, docent Beeldende Vorming van het Goese Lyceum. Zij informeerde of wij als stichting Zeeuwse Visserstruien wellicht belangstelling hadden om mee te participeren in een project waarbij leerlingen uit de brugklas kennis zouden gaan maken met handwerk en streekdracht. Anja ging met Eva rond de tafel en samen ontwikkelden ze een serie van vier lessen waarbij de leerlingen kennis zouden maken met Zeeuwse streekdracht en handwerk. Het project werd aangemeld bij het LOF (Leraren Ontwikkel Fonds), die voor ondersteuning zorgde.


We lieten hier op ons blog al eerder foto´s zien van de eerste les, waarin Stefanie een introductie gaf over mode en kleding, over identiteit en over hoe dat vroeger was toen de mensen nog in de lokale streekdrachten gehuld gingen.

Tijdens de daarop volgende lessen lieten we onder andere zien dat avonddoekjes gehaakt en gebreid werden… en wat is dan het verschil? We lieten zien dat beukjes op Walcheren vroeger geborduurd werden, en in Axel heel uitbundig versierd met kraaltjes. We vertelden over het verplichte sokken breien, en wol winden van streng tot bolletje. De leerlingen mochten voelen, kijken en uitproberen. 


Vervolgens moesten ze met hun handen aan de slag. Dat viel in het begin niet voor iedereen mee! Er werd hard geoefend en uitgeprobeerd. Gelukkig was er steeds de geduldige hulp van de ervaren handwerkster Ria, die als vrijwilligster kwam helpen.



Geweldig leuk om te zien dat de klas steeds gemotiveerder en enthousiaster werd in het leren haken, kruissteekjes borduren en naaien!


Op stoffen tegels van schortenbont  -geleverd door Jeanet van Blij dat ik Brei- creëerden de kinderen vervolgens op creatieve wijze een modern stoffen schilderijtje met hun geborduurde en gehaakte stukjes handwerk erop.


En.. 17 april was het zo ver: op die ochtend mochten de leerlingen hun werkstukken presenteren aan de ouderen van Het Gasthuis in Goes. Er vonden heel leuke gesprekjes plaats tussen jong en oud, waarbij de Zeeuwse tegels met handwerk en streekdracht zeer gewaardeerd werden!


Het zit er weer op, en.. om eerlijk te zijn, vinden we het jammer dat de lessencyclus afgelopen is. Het was het écht ontzettend leuk om te hieraan een bijdrage te kunnen leveren! We hebben ervan genoten om jonge leerlingen enthousiast te krijgen voor streekdracht en handwerk, twee onderwerpen die zo vaak door de jeugd als ‘suffig en tuttig’ gezien worden!


In de Bevelandse internetbode verscheen afgelopen week een artikel over dit project, het is HIER na te lezen.




Ook is er een filmpje gemaakt voor het  Leraren Ontwikkel Fonds (LOF). Dit filmpje zal eind mei beschikbaar zijn. 

1 opmerking:

De Breimeisjes zei

Heel erg leuk, wat een mooi project! Ik had de eerdere blog hierover gemist, maar nu alsnog gelezen.
Groetjes,
Akkelien