zondag 5 mei 2019

Katharina

In de serie Avonddoekjes is een prachtig nieuw exemplaar verschenen! Ans Baart boog zich op ons verzoek over een origineel doekje; probeerde de wirwar van stokjes, vasten en lossen te ontwarren en maakte er een patroon van. Het is het fijnst gehaakte doekje wat we tot nu toe hebben: Katharina!




Avonddoekje Katharina meet 98 cm op het breedste punt en 47 cm op het diepste punt. Het is gehaakt met een heel fijne katoen en haaknaald 1mm.



Avonddoekjes met ditzelfde bloem- (of diamant) motief komen we tijdens ons onderzoek diverse malen tegen. Het middendeel zal in een bepaalde periode érg populair zijn geweest, want alleen de randen verschillen. Onze moeders en voormoeders in dracht waren nét zo modebewust als vrouwen tegenwoordig: als er bepaalde motieven, garens of stoffen in de mode waren deden ze daar graag aan mee!


Het exemplaar waar we het patroon van gemaakt hebben is afkomstig van een boerderij uit de buurt van Zoutelande (jawel, van het populaire nummer van Bløf). De boerin op die boerderij heette Katharina - al werd zij ongetwijfeld Koatje genoemd - en natuurlijk gaven we het patroon dan ook háár naam!

Van het patroon van het avonddoekje hebben we een pakketje gemaakt, wat te koop is in de webshop van Blij dat ik Brei (garen plus gratis patroon). Uiteraard is het garen ook los te koop in de winkel van Jeanet in Arnemuiden.
Wil je alleen het losse patroon kopen? Dat kan in de webshop van stichting Zeeuwse Visserstruien.

Het leuke van patroon Katharina is dat je met precies hetzelfde patroon en 3 strengen (handgeverfde) sokkenwol en haaknaald 3.5mm een prachtige omslagdoek kan haken! De afmeting worden dan 210 bij 85 cm. Is het geen plaatje?




Om te laten zien dat dit soort omslagdoeken ook echt super leuk gevonden wordt door jonge meiden laat Sieske de omslagdoek zien op het Abdijplein in Middelburg.

 








Van de grote variant hebben we geen pakketten samengesteld; eenvoudigweg omdat er teveel kleuren en kleurencombinaties mogelijk zijn. De winkel van Jeanet ligt vól met de meest prachtige en kleurrijke handgeverfde sokkenwolletjes, en om de meest mooie kleurencombinatie te maken kun je echt het beste langskomen! Maar ook verloopgaren, of garen zonder wol is mogelijk voor dit geweldige patroon! Bij aankoop van het garen naar keuze krijg je het patroon er gratis bij - zoals altijd ;)

Stefanie zal op 1 juni op het Brei- en Haakfestival in Arnemuiden aanwezig zijn om dit schitterende avonddoekje en omslagdoek te laten zien. Natuurlijk neemt zij ook alle andere patronen en doeken plus de diverse versies van Het Beddengoed mee!

Geen opmerkingen: