dinsdag 14 april 2020

Labedissen Mijntje


Afgelopen oktober verscheen er in het blad Landleven een uitgebreid artikel over Zeeuwse labedissen. De labedissen - en wijzelf - stonden in het middelpunt van de belangstelling - en dat wel vijf pagina’s lang! Onze trots was groot, en het aantal positieve reacties op het artikel overweldigend.

© Landleven

De originele labedissen met dit motief liggen zorgvuldig opgeslagen in het depot van het Zeeuws Museum. Ze zijn - zoals de meeste labedissen - erg lang en reiken tot ver over de bovenarmen. Dit had natuurlijk een praktische reden: ze waren bedoeld om de blote armen van de vrouwen helemaal te bedekken en beschermen. Omdat we denken dat deze lengte niet zo goed draagbaar is bij het huidige modebeeld ontwikkelt Anja, speciaal voor dit artikel, een kortere variant die tot aan de elleboog reikt. Een versmalling bij het polsdeel zorgt voor een betere pasvorm.



Zoals vaker voorkomt tijdens ons onderzoek is het lastig om te achterhalen van wie de originele labedissen geweest zijn. Er zijn wel wát aantekeningen in het archief van het Zeeuws Museum terug te vinden, maar deze zijn zo summier dat we weinig aanknopingspunten hebben. Daarom komen we in eerste instantie niets bijzonders over dit specifieke paar te weten: we kunnen niet achterhalen van wie de labedissen geweest zijn, wie ze gemaakt heeft, uit welke periode ze stammen en uit welk gedeelte van Zeeland ze afkomstig zijn. Dat is jammer. Het verhaal van deze labedissen blijft daardoor in nevelen gehuld. 



Omdat alle informatie ontbreekt besluiten we deze labedissen ‘Mijntje’ te noemen, naar een Zeeuwse tante waar Anja warme herinneringen aan koestert. Mijntje klinkt in eerste instantie niet echt heel erg Zeeuws, maar als we Mijntje - en ook Jacomijntje - opzoeken bij Zeeuwen Gezocht (de website van het Zeeuws Archief) blijken er bij nader inzien toch meer Mijntjes op de Zeeuwse eilanden te hebben rondgelopen dan we in eerste instantie dachten.

Nét als we het niet meer verwachten krijgen we bericht van het Zeeuws Museum: ze hebben nogmaals in hun archieven gezocht en kunnen ons melden dat er tóch nog wat extra informatie boven water is gekomen. Met deze gegevens gaan we aan de slag. Binnenkort meer over deze bijzonder leuke en interessante zoektocht!

1 opmerking:

De Breimeisjes zei

Weer fijn om te lezen, leuk, jullie speurtochten.
En wat zijn ze prachtig, die labedissen van Mijntje!