donderdag 28 mei 2020

guusje

Vorige week blogde Jeanet op 'Blij dat ik brei' over de babydeken 'Vô 't guusje (van Neeltje)'.Voor de niet-Zeeuwen: (de) 'guus' met een kleine letter ís meervoud en het zíjn kinderen, een 'guusje' is een kindje. (En Guus met een hoofdletter is een (jongens)naam.)



Een dekentje voor een guusje fotograferen mét een guusje, wat hadden we een pret in het bos. Dat guusje werkte voorbeeldig mee. Als je besluit om kleine kinderen te gaan fotograferen is het maar afwachten wat er gaat gebeuren. Je kunt allerlei scenario's verzinnen, het gaat altijd anders dan welk scenario je ook hebt bedacht.



Zo hebben we jaren geleden in Veere met de Zeeuwse visserstruien en een professionele fotograaf een fotosessie gehad. Het kindje op de foto wilde best dat truitje aan, maar verder... Een ijsje moest uitkomst brengen - nou, dat had je gedacht.


En weten jullie hoe hard zo'n ijsje smelt als het 30 C is? Zowel de fotograaf als de mensen die langs liepen waren geschokt. Gelukkig kunnen al onze truien in de was.


Daarom hadden we deze keer géén scenario, alleen een bolderkarretje en een grote mand van bananenblad. En dan natuurlijk dat vrolijke, gele breiwerk.



Nou, dat sloeg in bij ons model, ze was adembenemend en niet te stuiten. Ik denk dat we wel 200 foto's hebben gemaakt. Dat er van al die foto's uiteindelijk misschien 10 of 20 overblijven is niet erg.



En wat kregen we een leuke reacties op het model, maar wat waren er ook mensen vréselijk geschrokken en vréselijk blij dat het hún breiwerk niet was. Gelukkig leek de schade erger dan die was, een gebroken draad was het grootste drama. Verder moesten we ongeveer 50 meter merino uit de knoop halen en wat stukjes bos uit de bolletjes en van de deken.



Met het breiwerk zelf was helemaal niets aan de hand. Sterker nog: het babydekentje is inmiddels klaar en emigreert deze zomer (áls Corona het toelaat) naar Noorwegen. Voor een Noors 'guusje'.

Ook een dekentje breien voor een guusje? Het patroon vind je hier en een breipakket (je betaalt alleen het garen, het patroon is dan gratis) vind je hier. (Er zijn heel veel kleuren mogelijk, de gele kleur staat er bijvoorbeeld niet bij maar kan wel worden besteld - mail naar Jeanet.)

(De zwaluwen zijn privébezit en niet te koop)

Geen opmerkingen: