donderdag 18 juni 2020

Het vervolg naar de zoektocht van labedissen Mijntje

De afgelopen tijd vervolgden we onze zoektocht naar de herkomst van labedissen ‘Mijntje’: de labedissen waar Anja een modern patroon van maakte, en die zo prominent in het blad Landleven kwamen te staan.

Tot onze blijdschap blijkt er in het ZM tóch meer informatie opgeslagen te zijn over dit specifieke paar dan we in eeste instantie te horen krijgen. We ontvangen de volgende gegevens: de labedissen zijn aan het ZM geschonken door M. Trimpe Burger uit Kloetinge. Of de labedissen ook door de schenker zelf gedragen zijn is niet duidelijk. We houden het er voorlopig maar op dat ze ‘uit de familie’ kwamen. Verder wordt nog vermeld dat de labedissen zijn gedragen bij de protestantse dracht en dat ze stammen uit de periode 1875-1900.

Prentenbriefkaart ca 1900 door M. de Waard, Beeldbank Zeeland, recordnr 9462

De familienaam Trimpe Burger is geen veel voorkomende Zeeuwse naam, dus nemen we contact op met Henk Trimpe Burger, een kennis van ons, van wie we weten dat zijn familie ook uit Kloetinge afkomstig is. Ondertussen pluizen we alvast de stamboom van deze familie uit. Gaan jullie met ons mee terug in de tijd?

In 1853 trouwt de 30-jarige Marinus Burger, smit te Kloetinge, met de 19-jarige Adriana Catharina Trimpe uit ‘s Gravenpolder. Zij krijgen vijf kinderen, waarvan slechts zoon Jan Adriaan uit 1858 in leven blijft. Als Jan Adriaan negentien jaar oud is gebeurt er iets bijzonders. Omdat de familienaam Trimpe dreigt uit te sterven vraagt Marinus Burger toestemming om zijn zoon tevens de achternaam Trimpe te geven. Bij Koninklijk Besluit van 21 januari 1877 wordt deze toestemming verleend. Vanaf die datum heet Jan Adriaan Burger officieel Jan Adriaan Trimpe Burger. Ook zijn jong overleden broertje Bastiaan krijgt deze naam postuum toegewezen.

Burgemeester Jan Trimpe en zijn kleinzoon Jan Adriaan Trimpe Burger ca 1870 
Foto: Beeldbank Zeeland, recordnr. 129321

Dit betekent dat iedereen met achternaam Trimpe Burger terug te voeren is naar deze desbetreffende Jan Adriaan. We volgen dus zijn ‘lijn’.

Omdat de labedissen stammen uit de periode 1875-1900 gaan we gericht zoeken naar vrouwen die in deze periode volwassen zijn, en die deze labedissen ofwel gebreid ofwel gedragen kunnen hebben. We vinden drie opties: de labedissen kunnen afkomstig zijn van de moeder van Jan Adriaan (Adriana Catharina Trimpe), van zijn vrouw Maatje Minnaar, of van zijn schoonmoeder Catharina de Witte. Geen van de kinderen van Jan Adriaan en zijn vrouw Maatje zullen de Zuid-Bevelandse dracht dragen, dus verder zoeken in deze lijnen is niet zinvol.

Ansichtkaart Kloetinge ca 1920, door J Schaeffer, Beeldbank Zeeland, recordnr. 9535

De eerste mogelijkheid is dus dat de labedissen afkomstig zijn van de moeder van Jan Adriaan, Adriana Catharina Trimpe. In de periode 1875-1900 is Adriana tussen de 46 en 71 jaar oud. Het zou heel goed kunnen dat zij de maakster is van de labedissen en dat ze binnen de familie bewaard zijn gebleven. Adriana overlijdt in 1901 op 72-jarige leeftijd. Zij draagt haar hele leven lang de prachtige protestantse klederdracht uit Zuid-Beveland. Wellicht zijn de labedissen na haar overlijden, samen met haar andere kleding, door haar kinderen geschonken aan het museum.

De tweede optie is dat ze van de vrouw van Jan Adriaan geweest zijn. In 1890 trouwt hij met de 19-jarige Maatje Minnaar uit Hoedekenskerke. Ook Maatje draagt de protestantse dracht. Zij krijgen samen zes kinderen, waarvan drie zonen in leven blijven. In de periode 1875-1900 is Maatje tussen de 4 en 29 jaar oud. Omdat Maatje en Jan Adriaan geen dochters hebben is het goed mogelijk dat hun zonen de klederdracht van hun moeder na haar overlijden aan het museum hebben gedoneerd.

Voor de derde optie kijken we naar de familie van Maatje. Het kan namelijk ook nog best zo zijn dat de labedissen afkomstig zijn van Maatjes moeder, Catharina de Witte uit 1837. Wellicht krijgt Maatje ze mee van huis, of erft zij ze van haar moeder, nadat deze in 1920 overlijdt. In de periode 1875-1900 is Catharina tussen de 38 en 63 jaar oud.

Het enige wat onze zoektocht nu verder kan helpen is direct contact met een familielid die nog veel van de familie Trimpe Burger weet en die ook nog familiefoto's bezit. 

Wordt daarom wederom vervolgd!!



1 opmerking:

De Breimeisjes zei

Weer een mooi verhaal, prachtige en intrigerende zoektocht!