Het zat al er al een poosje aan te komen: een nieuw patroon! En nu is het dan eindelijk zo ver: het patroon van de gehaakte Labedissen Prina is helemaal af en te koop in onze webwinkel!
Op oud fotomateriaal zien we regelmatig zwarte, wollen
labedissen voorbij komen. Op die foto’s lijken de verschillende paren vaak erg
op elkaar, het is dan ook onmogelijk om van de afbeeldingen patronen te
ontcijferen.
Gelukkig lukte het ons om een paar originele labedissen in handen te krijgen, we vonden ze tijdens de klederdrachtverkoop van Het Polderhuis in Westkapelle. Helaas is niet bekend waar dit paar precies vandaan komt, wie ze maakte, of wie ze gedragen heeft. Ze zijn in ieder geval afkomstig van het eiland Walcheren, daarover bestaat geen twijfel.
Zwarte labedissen zijn in Zeeland al heel lang uit het straatbeeld verdwenen. We vinden ze op foto’s vanaf ca. 1870 tot rond WOII, maar in de jaren veertig/vijftig werden ze als ouderwets bestempeld.
Vrouwen droegen deze labedissen tijdens de koude maanden buiten; als er het land of schor gewerkt moest worden; als ze op pad gingen; maar ook tijdens de rouw.
Labedissen Prina hebben een subtiel gehaakt zigzagmotiefje. In eerste instantie lijkt dat motiefje heel simpel, maar bij het nahaken merkten we dat er een paar onverwachte instinkertjes in zitten. We zien dit type motiefjes bij meer zwarte labedissen, het leuke is dat ze nét steeds een beetje anders zijn.
Kenmerkend voor de Walcherse labedissen is het fijn gebreide brede boord. Dat boord had natuurlijk een duidelijk doel: kou en nattigheid tegenhouden. Wij kunnen ons voorstellen dat je deze labedissen ook leuk naar deze tijd kunt halen door zowel het boord, als het gehaakte armdeel wat korter te maken.
Samen met Anneke maakten we een aantal leuke foto’s van het originele, zwarte paar. Anneke draagt hier het werkgoed wat op Walcheren gedragen werd: een blauw werkschort, een gebreid werkvestje, geen mutsespelden in de muts en ook draagt ze geen strikken aan haar krullen.
Om te laten zien hoe mooi ze zijn in een moderne kleur haakte Riet Andreas voor ons een paar in zacht roze: dit geeft meteen een heel ander beeld! Dit paar is heerlijk om te dragen en ziet er prachtig uit!
En dan de naam ‘Prina’. Op Walcheren zijn er nog altijd een aantal vrouwen die de oude naam Prina dragen. Volgens het Meertens Instituut is de naam Prina een afgeleide van de Franse naam Périne en werd dat Perijntje, Peerken, Pieryne, Parina en dus ook uiteindelijk ook Prina. We vinden het leuk om deze bijzondere naam, die in Zeeland nog steeds gedragen wordt, bij gebrek aan de naam van de maakster voor dit patroon te gebruiken. (En ja, Prina is ook een dorpje in Kreta, en de naam van motorfietsen en scooters 😉)
Je kunt het patroon Labedissen Prina HIER bestellen
De twee prachtige oude foto’s mogen wij plaatsen met toestemming van de Historische Vereniging Arnemuiden.
Met dank aan de hulptroepen Riet, Anneke en Linda!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten