woensdag 30 mei 2018

Het BOLLETJE

Jullie vragen je misschien af waarom het zo v.r.e.s.e.l.i.j.k lang duurt voordat het patroon van het BeddenGoed van tante Zoet helemaal af is.

Over één van die oorzaken gaat dit berichtje: het BOLLETJE.

Een bolletje (of knot of streng) garen is een bolletje (of knot of streng) garen, toch??

Dus: heb je eenmaal iets gebreid dan weet je hoeveel garen je hebt verbruikt en kun je het zo nog een keer maken - appeltje eitje.Helaas, niets is minder waar. Want:
Leveranciers van garen zetten keurig op het etiket hoeveel gram er op een bolletje (of knot of streng en nu houden we daarmee op) zit en hoeveel meter dat is. Die gegevens heb je nodig zodat iemand anders het 'brei-experiment' kan herhalen. Hartstikke academisch allemaal.

Een beetje jammer is dat de gegevens van fabrikanten op etiketten soms iets minder academisch (lees: nauwkeurig) zijn. Want wat is het geval;

Het witte BeddenGoed van tante Zoet werd gebreid met 30 bollen van 50 gram. Op elke bol zit 140 meter = 4200 meter garen. Daarmee werd de deken gebreid, de rand aangebreid en uiteindelijk was er nog 75 gram = 210 meter over. Keurig!!Daarna zijn we met hetzelfde garen, maar nu in het lichtblauw, gaan breien. Opnieuw met 30 bollen...
MAAR: deze keer hebben we precies genoeg voor alleen de blokken, voor de rand is er geen garen meer over (dat lossen we op, maar daarover later meer).

Hoe komt dat nu?

Sommige fabrikanten zetten keurig op de wikkel dat er een afwijking in het aantal meters op de bol kan zitten, bijvoorbeeld + of - 5%. Sommige fabrikanten doen dat niet, maar het verschil is er wel.
Bij het garen in dit berichtje blijkt deze afwijking 10% te kunnen zijn.

Waarschijnlijk hadden wij dus het geluk (of de pech, het is maar hoe je het bekijkt) dat er op de witte bollen misschien wel 10% meer zat dan op de blauwe bollen. Dat scheelt 420 meter (= 3 bollen).
(Nu is dit reken experiment ook niet helemaal academisch, we hebben niet allen bollen gewogen en zeker het aantal meters niet gemeten...)

Koop je garen voor een project? Hou dan zeker rekening met dit soort verschillen. Het zou zo maar kunnen dat je anders eindigt met 'verfbadstress': Garen op, project nog niet af en het juiste verfbad niet meer leverbaar. Bij de pakketten voor het BeddenGoed van tante Zoet die vanaf 02 juni te koop/ te reserveren zijn bij 'Blij dat ik brei' is er rekening gehouden met dit verschil.

Hou je bolletjes over? Teruggeven kan/ mag bij de meeste goede handwerkzaken (als het niet jaren later is tenminste 😉). Maar; je kunt er natuurlijk ook nog een ander klein project mee breien. Dat is voor de kleine, gespecialiseerde handwerkzaken stukken fijner (en het bedrag wat je had uitgegeven was je al vergeten, toch?)

En verder: zien we jullie aanstaande zaterdag op het Brei- en Haakfestival in Arnemuiden? Wij zijn er ook van 11 - 16 uur!! Met het BeddenGoed van tante Zoet.4 opmerkingen:

Truus zei

Wat een frustratie maar altijd goed dat je met een ander garen dit nog eens hebt gebreid.
Dit wordt weer een groot succes!
Had willen wachten tot op tante Zoet de aanmelding kwam maar ik denk dat ik volgende week maar even een mail naar Jeannet stuur.
Heel veel plezier en succes zaterdag!
groetjes, Truus uit Drenthe

Anoniem zei

Goh, jullie doen de voorbereiding heel nauwkeurig! Super!
Ja, ik ben dit soort dingen ook al vaak tegengekomen. Best wel frustrerend! Dan moet je toch weer een of andere oplossing vinden!
Groetjes,
Akkelien

Ingrid Van Kaam zei

O ja dat is een ramp. Daarom neem ik ook vaak meer. Maar nooit 3 bollen. Want dat is wel meer dan een beetje. Vervelend voor jou maar voor ons wel prettig om dit te weten. Ik kom hem zaterdag nog een keer bewonderen hoor. Tot dan.

Anoniem zei

Kan deze deken ook aan één stuk gebreid worden net als de Zeeuwse deken? Ik zie dat de blokken verspringen.
Succes zaterdag.
Groeten, Mirjam