dinsdag 19 oktober 2021

Cadzandse werkmutsjes

Soms heb je een vooruitziende blik. Zo maakten wij járen geleden deze foto’s tijdens de opening van Museum ‘de Karrekasse’ in Nieuwvliet, West Zeeuws-Vlaanderen. Schattige meisjes met schattige jurkjes en dito mutsjes spelen Oudhollandse spelletjes ter verhoging van de feestelijkheden. De witte, gehaakte mutsjes vielen ons toen meteen al op, terwijl het in de vérste verte nog niet in ons hoofd was opgekomen om ‘iets’ met brei- en haakwerk uit de Zeeuwse streekdrachten te gaan doen. Het bloed kruipt, nietwaar..




De dames uit Cadzand en Nieuwvliet die wij kennen van diverse streekdracht activiteiten dragen altijd mooie, witte kanten mutsjes bij hun zwarte japonnen. Dat de kinderen gehaakte versies droegen, zoals op de foto’s, was nieuw voor ons. Later leren we dat ook de vrouwen de gehaakte exemplaren droegen, maar dan uitsluitend als werkmutsje of avondmutsje. Vandaar dat wij ze nog niet vaak – of beter gezegd nooit – eerder hadden gespot.

foto geleend van het blog Slik op de Weg

Nu we bezig zijn met onderzoek naar haakmutsjes in Zeeland komen de foto’s van de Cadzandse kindertjes weer in onze gedachten. Om er meer over te weten te komen nemen we contact op met Jenny Rosendaal. Of beter gezegd, Jenny belt ons. Dat belletje was niet de bedoeling, Jenny heeft per ongeluk het verkeerde (ons!) nummer gekozen. Jenny is expert op het gebied van de Cadzandse dracht. En nu we haar toch aan de lijn hebben informeren we bij haar of zij misschien weet of er geschreven patronen bestaan van de gebreide en gehaakte Zeeuws-Vlaamse mutsjes. Tot onze verbazing reageert ze positief: “Jawel hoor, er is een patroon van! Dat kan ik wel voor je opzoeken als je wil!” We vallen even stil, dit is de eerste keer in onze speurtocht dat iemand zomaar een patroon voorhanden heeft! We worden nu heel benieuwd: bestaat er écht een origineel patroon dat iemand ooit uitgeschreven heeft? 

Jenny Rosendaal
foto van Internet, fotograaf onbekend

Jenny belooft ons het patroon op te zoeken, en enkele weken later ontvangen we een enveloppe met daarin de kopie van een getypt patroon van een ‘Muts uit Zeeuws-Vlaanderen’. Op het eerste blad staat dat het patroon afkomstig is uit het weekblad Boerderij van 25 november 1981. Dat is voor ons enigszins een verrassing. Dus..  blijkbaar heeft er in 1981 in het weekblad Boerderij een uitgeschreven patroon van een gehaakt mutsje uit Cadzand gestaan? Wat bijzonder! We kunnen ons niet echt voorstellen dat boeren dat interessant hebben gevonden, het lijkt ons eerder leuk item voor de Ariadne.

Foto Jenny Rosendaal

Veel vragen buitelen nu door ons hoofd: wat was de aanleiding hiervoor, en wie heeft dit patroon dan gemaakt? En, is het wel een authentiek patroon?

Er rest ons maar een ding: proberen dat blad uit 1981 boven water zien te krijgen om zodoende te kunnen achterhalen wat de context is, en waar het originele patroon vandaan komt. Gelukkig zijn daar de dames van Uitgeverij Misset, waaronder het weekblad Boerderij valt. Uitermate aardig en behulpzaam neemt de eerste contact op met haar collega van het archief, die mij terugbelt en alles door zal geven aan de derde, die nu net met vakantie is. Ze gaan in ieder geval hun uiterste best doen om dit desbetreffende nummer boven water te vissen.

Wordt vervolgd.

3 opmerkingen:

Truus zei

Wat leuk om nu eens zonder veel gezoek,een patroon te krijgen!
Veel succes want dit heeft vast een vervolg.
groetjes, Truus uit Drenthe

Connie zei

De mutsjes zoals uitgegeven door Misset zijn toentertijd door mijn moeder verzameld en door mijn zus Anke nagemaakt. Een bezoekje aan het zolder vanmorgen, blijkt dat de hele collectie twee verhuizingen hebben overleefd. Ik heb inmiddels 9 patronen gevonden waaronder het mutsje uit Zeeuws-Vlaanderen. Ik denk dat ik ook nog alle gehaakte mutsjes heb bewaard.
Wellicht leuk om elkaar te ontmoeten en de collectie te bekijken?
Mijn zus Anke is expert in het haken van mutsjes en heeft diverse patronen op papier gezet. Zie www.geldersemutsen.nl. Daar staan foto’s van de mutsen op. Hoor graag van u.

Zeeuwse visserstruien zei

Dank je wel Connie, voor je reactie. We vinden het geweldig dat je de moeite hebt genomen om voor ons je zolder door te spitten, en met dit resultaat! We nemen snel contact op met jou en je zus Anke.