dinsdag 2 november 2021

'Uitstapje' naar Gelderland

We maken weer eens een ‘uitstapje’, en wel naar het mooie Gelderland. Want.. soms moet je ver reizen om Zeeuws erfgoed te ontdekken! Precies een jaar geleden bestelden wij het boekje ‘Gelderse Gebreide Mutsen’ van Anke Grevers, haar zus Connie en hun moeder Henny Abbink. Deze drie vrouwen deden jarenlang onderzoek naar gebreide Gelderse mutsjes en schreven daar een praktische werkboekje over met twintig patronen. Net zoals hier in Zeeland was er ook in Gelderland nooit eerder iets over deze mutsjes op papier gezet.

foto geldersemutsen.nl

In het gezin van moeder Henny en haar dochters Anke en Connie speelden de Gelderse streekdracht en handwerken een belangrijke rol. Dit resulteerde bij alle drie in een passie voor onder andere het maken van gebreide Gelderse mutsen. Henny maakte ooit eens een kladje, waarmee zij probeerde het patroontje van zo’n Gelders mutsje door te geven aan haar dochters.


foto geldersemutsen.nl

Tijdens een landelijke Stich and Bitch dag in 2007, waar de dames deze mutsjes lieten zien, kregen zij veel vraag naar patronen ervan. Het idee om het kladje te gebruiken om échte patronen te gaan maken volgde daarna al snel. Zij werkten twintig originele patronen uit tot brei-beschrijvingen (een monsterklus!) en vervolgens verscheen in 2009 hun boek.

foto geldersemutsen.nl

Omdat wij inmiddels zeker weten dat gebreide en gehaakte mutsjes niet alleen in Zeeland gemaakt en gedragen werden, maar in heel Nederland, waren we erg benieuwd naar het boekje van Anke, Connie en Henny. Gelukkig kon het nog besteld worden. Anke op haar beurt was nieuwsgierig waarom een Zeeuwse haar boekje bestelde, en zo ontstond er een leuke mailwisseling. Ook bleek dat de dames met z'n drieën al twee keer bij Jeanet in de winkel waren geweest, niet alleen als bezoekers, maar ook om workshops te geven! Zo zie je maar weer dat handwerk- en streekdrachtminnend Nederland elkaar altijd wel op de een of andere manier weet te vinden!

Connie Grevers en Henny Abbink
Foto Jeanet Jaffari

Waarom onze interesse voor Gelderse mutsen, vraag je je misschien af? Hoe meer onderzoeksmateriaal, hoe meer we te weten kunnen komen over de ontwikkeling, herkomst en verspreiding van dit soort gebreide en gehaakte mutsjes. Waar we ook benieuwd naar zijn is de wijze waarop deze vrouwen hun patroontjes hebben genoteerd. Bovendien is het boekje van de dames Grevers/Abbink het enige boek in Nederland waarin deze mutsjes ooit zijn vastgelegd.

Henny, Anke en Connie
foto geldersemutsen.nl

Maar.. nu komt het bijzondere van dit verhaal. We zijn dus nog steeds op zoek naar de originele ‘katern voor de vrouw’ van 25 november 1981 van het weekblad Boerderij, met het patroon van het Zeeuws-Vlaamse mutsje. Hoeveel moeite we al niet gedaan hebben, en hoe weinig dit oplevert – zeg maar gerust niks – is best frustrerend. Nadat we die eerste blogpost hierover hebben geplaatst krijgen we een reactie van ene Connie. Zij heeft ons verhaal gelezen, en is haar zolder opgekropen. Zij weet dat er patronen én gehaakte mutsjes moeten liggen die haar moeder ooit heeft verzameld, en die door haar zus Anke zijn nagehaakt. Op zo’n moment valt alles samen… want Connie, haar zus Anke en hun moeder zijn natuurlijk niemand anders dan de dames van de ‘Gelderse mutsen’!

Natuurlijk slaken wij een juichkreet bij het lezen van Connie’s reactie! Connie heeft de gehele collectie patronen én mutsen (die twee verhuizingen overleefden) speciaal voor ons van haar zolder gehaald, hoe lief is dat! Dit biedt ons de kans om eindelijk de originele katernen kunnen inzien en de mutsjes te kunnen ‘uitpluizen’. 

foto geldersemutsen.nl

En.. hoe geweldig leuk is het, dat het nou nét deze drie vrouwen zijn die ons verder kunnen helpen met ons onderzoek naar het Zeeuws-Vlaamse mutsje. Jullie snappen het: binnenkort maken we een écht reisje naar Gelderland. 

Wordt vervolgd!

4 opmerkingen:

Inge Blankenstein zei

Wat is dit leuk om te lezen! Veel succes gewenst met jullie verdere research!

Truus zei

Succes!!!
Niet aan deze dames gedacht bij jullie oproep.
groetjes, Truus uit Drenthe

Yolanda zei

Ik ging er ook van uit dat jullie deze dames al kende van beurzen en zo. Maar gelukkig vallen nu alle puzzelstukjes op z'n plaats en komt er nog iets leuks uit jullie samenwerking. Succes!

De Breimeisjes zei

Fantastisch, wat leuk allemaal!